Googles Mobile Indeks Har Ramt Danmark Med Orkanstyrke

Det er længe siden at Google advarede os om deres kommende mobile indeks. Men har det endelige ramt? Ja, Danmark er midt i orkanens øje lige nu.

Dette indlæg blev originalt udgivet på LinkedIn.

Googles Mobile Indeks har lige ramt Danmark med orkanstyrke.

I det her indlæg vil du få svar på hvordan jeg ved at det mobile indeks er rullet ud, hvad det mobile indeks i grove træk er og en gennemgang af hvad det vil have af konsekvenser for dig, din virksomhed og din hjemmesides synlighed i Google.

Det er længe siden at Google advarede os.

Men har den endelig ramt? Ja, Danmark er midt i orkanens øje lige nu.

Hvordan ved vi det?

  • Vindstyrken (ændringer af placeringer) i Google på mobil har aldrig været større.
  • Vindstyrken er kun tiltaget på mobil – ikke på computer.
  • Vindstyrken ramte Frankrig, Tyskland og andre lande for et par dage siden. I dag er det for alvor blevet Danmarks tur til at blive kastet lidt rundt i orkanens midte.

Vi måler vindstyrken ved at overvåge hvor mange søgeresultater i Google der skifter placering hver eneste dag. Jo flere der søgeresultater der skifter placering, desto større volatilitet og deraf voldsommere vindstyrker.

Vindstyrken er all-time high lige nu

Herunder ser vi målinger på ‘vindstyrken’ i Google for de sidste +2 år.

grump index

Bemærk at der var et stort peak, på 24.47, i oktober 2016 i forbindelse med at Penquin Opdateringen begyndte at gå i everflux (mange så skiftende placeringer). Den opdatering ramte dog både mobil og desktop i høj grad.

Der har kun 3 gange på de seneste +2 år været vindstyrker over 20 på mobilen, indtil nu.

Lige nu, den 9. oktober, oplever vi en vindstyrke/volatilitet på 39.7 hvilket er all-time high.

Derudover har 5 af de sidste 6 dage budt på vindstyrke +20, hvilket i den grad indikerer, at Google virkelig er ved at lave store ændringer i søgeresultaterne.

Med sikkerhed en ren mobil opdatering

Google har, mig bekendt, ikke bekræftet/udmeldt nogen opdatering, hvorfor mine påstande trods alt er spekulative. Til gengæld er det indiskutabelt, at denne opdatering fra Google kun omhandler mobil. Se udviklingen for Google i Danmark på Desktop.

grump index desktop

Her kan vi tydeligt se, at den orkan vi befinder os lige nu, kun foregår på mobil. Der er kun en helt almindelig brise, hvad angår placeringsændringer, når folk søger fra computeren.

Bemærk dog, at dette med al sandsynlighed ikke er en udrulning af Google Mobile-First Index. Derimod en udrulning af et Mobilt drevet indeks som vil antageligvis vil køre sideløbende med Desktop indekset i en periode indtil Google går Mobile-First.

Vil Googles mobil-orkanen smadre landskabet som vi kender det?

Opdateringen sker lige nu, men orkanen vil sandsynligvis stille af inden for 10-14 dage.

Det afhænger af hvor meget Google behøver at finpudse mobilalgoritmen.

Mange virksomheder tracker ikke deres mobile placeringer i Google, men hvis du gør, så vil du sandsynligvis se stor udskiftning i placeringer nu her. Det må forventes, at dette nye friske mobile indeks (hvor Google crawler og indekserer fra mobile crawls) vil ændre landskabet ganske dramatisk for placeringer når danskerne søger i Google.

Der er allerede kommet nye boller på suppen (!) og det er super spændende.

Hvilke faktorer vil ændre sig?

Faktum er at Google ændrer opsætning. De ændrer vægtningerne i algoritmen.

Det er dog langt mere spekulativt, hvilke knapper og faktorer som Google faktisk skruer på lige nu.

Jeg forestiller mig, at…

1. RankBrain (Google AI) begynder at analysere CTR, Time-onsite, pogo sticking og lignende individuelt for mobil og computer. Det kan man godt forestille sig vil have stor betydning. Specielt fordi search intent er så forskelligt fra device til device. Selv når man søger på samme ord, kan man have helt forskellige målsætninger og premis fra computer til mobil.

2. Der bliver taget ekstra hensyn til mobil venlighed. Eksempelvis simpel opsætning, nem navigation, stor font og få annoncer.

3. Mobile sider vil få større smæk. Det har længe været vidst at man ikke skulle have et specifikt mobilsite, men derimod skulle benytte et responsivt design, hvis man vil please Google.

4. Hastighed bliver endnu vigtigere på mobil. Hastigheden på en hjemmeside har afledte effekter, da det typisk forbedrer brugersignaler. Derudover har mobiler typisk dårligere internetforbindelse end computere (ikke nødvendigvis i Danmark, men det er helt tydeligt i andre lande), hvorfor det skal vægtes højere. Hvis Google har hovedet skruet rigtigt på, og det plejer de at have, så er det endda plausibelt at man i fremtiden får forskellige søgeresultater når man er på 3- eller 4G kontra på Wifi.

Er det allerede for sent at gøre noget?

Det ville sandsynligvis være fordelagtigt allerede at være klar til denne mobil-orkan. Til gengæld ændrer de her ranking faktorer sig jo på lang sigt, hvorfor det aldrig er for sent at komme efter det.

Det er ikke for sent, men i går havde været bedre end i dag.

Orkanen har også ramt mange andre lande

grump index foreign

Det her foregår i stort set alle andre lande. Forholdene og vindstyrkerne er meget lig det vi ser i Danmark. Ovenfor ser vi vindmålingerne for Storbritannien, og det ser ligeledes sådan ud i Tyskland, Frankrig samt en række andre lande.

Konklusion

Google rykker virkelig rundt på mange mobile placeringer de her dage. Der er større vindstyrke end vi nogensinde har målt (i hvert fald ift. indekset lavet af Accuranker).

Det kommer til at ændre en del for Google Mobil i Danmark såvel som resten af verden.

Hvis ikke du er kommet med på mobil bølgen endnu, så er det nu. Derudover så tag fat i dit search-, medie bureau, digital bureau eller SEO specialist og få opsat tracking på mobil hvis ikke du allerede har det. På alt. Alle søgeord.

Alternativt kan du bruge Search Console helt vildt effektivt.

FORFATTEREN

Christian Højbo Møller

Christian er i dag Digital Konsulent i NoA Connect, hvor han rådgiver store danske virksomheder inden for stategi, data, teknologi og marketing... læs mere

Connect på LinkedIn eller send en besked.

Lignende artikler

Search forudsigelser for 2020

7 Google Search Forudsigelser Du Skal Forvente i 2020

"The future influences the present just as much as the past" - Friedrich Nietzsche
backlinks SEO

3 Afgørende facts om backlinks som 95% af alle SEO specialister overser

Ganske få der arbejder med SEO har, som jeg oplever det, forstået disse grundlæggende facts om links. Nogle få har internaliseret det, men glemmer dem (forståeligt) ofte i branche-støjen.

Identificer din North Star KPI og få mere succes og growth i dine teams

KPI’er og målsætninger er altafgørende for at forventningsafstemme, motivere dine teams og måle på effekten af jeres væksttiltag.

Har du spørgsmål?