5 gode grunde til at “søgeord i titel” ikke er vigtigt!

Googles algoritme ændrer sig hele tiden. Måske ændrer SEO specialister ikke deres holdninger ofte nok til at følge med?

Vi ved alle at det er super vigtigt at inkludere vores primære søgeord i title tagget, ikke?

Det er sandsynligvis en af de største og mest omfangsrige fejlantagelser inden for SEO.

Søgeord i title har nok virket engang, men tiden har ændret sig og evidensen er forsvundet. Til trods for det, så tror de fleste, selv specialister, fortsat at det er en afgørende ting.

Marie Haynes, en dygtig SEO specialist skrev: “Everyone who knows even a little about SEO knows that it is vitally important to put your keywords in your title tag”. Selvom artiklen blev publiceret tilbage i 2016, så var det sandsynligvis allerede forkert dengang.

Bemærk at hun bruger ordet vitalt. Det er et synonym for nødvendigt og essentielt.

Det betyder at Maria, som mange andre, advokerer at hvis man ikke inkluderer sit søgeord i title tagget, så er det intet mindre end en SEO dødsstraf.

Med andre ord, at du ikke kan ranke i Google hvis du udelader søgeordet fra din titel.

Det er naturligvis noget pjat.

Ændre sine holdninger

En klog mand ved navn Willy Brandt skrev engang:

“Det tager ofte mere mod at ændre sin holdning end at holde fast i den man har”.

Det kræver indsigt og indsats at ændre sin overbevisning. Til gengæld kræver det intet andet end stædighed at holde fast i de ideer man allerede abonnerer på.

Ændre din holdninger

Du skal slet ikke føle, at det er et krav at ændre holdning efter dette indlæg, men spørg dig selv:

Hvilken dokumentation, data eller evidens skal der til for at jeg ændrer holdning?

Vi lever i en verden hvor data i stigende grad er tilgængeligt, til at guide os i vores beslutninger. Anekdotisk erfaring burde ikke være nok længere

En årti gammel intuition omkring søgeord i title

Hvor stammer denne intuition fra? Den kommer sandsynligvis fra et gammelt eksperiment.

Man producerede to identiske sider (bogstavelig talt), og inkluderede et sludder-ord i titlen på den ene af siderne. Når man senere Googler sludder-ordet, så vinder siden med det opdigtede sludder-ord i titlen ift. den uden.

Men vi ved ikke med hvor meget.

Vinder-siden, den med søgeordet i titlen, kunne potentielt have vundet med en marginal så lille som 0,0001 point. Givet, det kunne også være en kæmpe sejr – og alt derimellem.

Det er netop derfor det ikke giver os særlig meget. Vi ved ikke hvor stor effekten er! Det er én mod én og vi får kun at vide hvilken side der vinder – ikke hvorfor, eller med hvor meget.

Derudover er mængden af data sparsom. Denne type eksperiment er ikke eksekveret særlig mange gange, og slet ikke i nyere tid. Til trods for det så synes jeg det er en fair antagelse, at disse resultater kan replikeres. Altså genskabes i dag, hvis man kørte eksperimentet.

Læs mere om et lignende eksperiment angående skjult tekst, hvor jeg argumenterer for at analytikerne decideret misfortolkede resultaterne.

Hvordan validerer man en ide?

Evidensbaseret SEO handler om at støbe hypoteser på samme måde som en fysiker. Inden for SEO kræves der mindre og/eller dårligere dokumentation, fordi signifikansen af resultaterne ikke behøves at nå samme niveau.

Men vi skal have noget evidens på bordet.

Kontrollerede eksperimenter er ofte designet på en måde hvor man får testet om noget potentielt giver bedre placeringer i Google. Disse isolerede tests siger desværre næsten ingen, fordi vi ikke ved om variant siden (den med vores SEO tiltag) slår den normale med 0,001% eller 50%. Det så vi forrige afsnit.

Dertil er der ikke er særlig mange kontrollerede eksperimenter, er vi ofte afhængige af korrelationsstudier.

Korrelation betyder ikke kausalitet og korrelationsstudier er langt fra perfekte. Til gengæld er det bare den bedste data og dokumentation vi har til at bedømme SEO initiativer.

For at øge den tilgængelige datamængde, vil jeg præsentere data fra mit danske korrelationsstudie.

Note: Studiet inkluderede 1.000 søgeord. Den gennemsnitlige søgevolumen var 2.100 pr. måned. Analysen inkluderede 67 forskellige variable (faktorer) og dataindsamlingen var sket for hele top 50 i Google for hvert søgeord. Det resulterer i over 3 millioner datapunkter.

Men det virker kun fair at inkludere alle de andre korrelationsstudier der findes for at skabe en mere systematisk gennemgang af hvilken effekt søgeord i titel måtte have.

SearchMetrics har produceret ranking factor studier i mange år. SEMRush publicerede et studie i 2017. Ahrefs og Brian Dean fra Backlinko publicerede begge to et studi i 2016.

Lad os tage et kig på disse.

SEMRush fremlagde 20 faktorer i rækkefølgen vigtig til ikke vigtig. Søgeord i titlen var den næstmindst vigtige faktor af dem alle. De fremlagde det dog ikke som en fuldstændig ligegyldig faktor, men bare meget ikke-vigtig.

Keyword i title tag

Nogle gange er Brian Deans arbejde en smule for populistisk til min smag. Til gengæld laver han i ny og næ nogle gode content pieces – det skal han have. Brians studie var stort, grundigt og fint designet.

Korrelationen mellem søgeord i titlen og placering i Google var 0,021.

Korrelation Brian Dean

Det er utrolig lavt og fuldstændig insignifikant. Brian så selv lyset efter han havde haft tid til at reflektere over sine data:

“This finding suggests that Google doesn’t need to see the exact keyword in your title tag to understand your page’s topic”

SearchMetrics har været autoriteten inden for SEO korrelationsstudier det sidste årti. Men hvorfor har ingen taget ved lære af deres studier? Alle snakker om dem, læser dem, deler dem og bilder sig selv ind man lærer af dem? Cherry picker vi bare vores data?

Overvej lige det her.

I deres studie fra 2013 rapporterer de allerede, at korrelationen mellem søgeord i titlen og rangering i Google var 0,00. Det var dengang da Googles algoritme med sikkerhed var mindre intelligent end den er i dag.

Korrelationsstudier

I 2014 finder de en korrelation på 0,02 som stadig må siges at være imponerende ligegyldig.

Ranking factors

Slutteligt finder de i deres sidste store studie i 2016 en negativ korrelation på -0,04 hvor de faktisk fremlægger, at de ser er en negativ faktor for de sider som indsætter deres søgeord i title tagget.

Google ranks

Alt i alt, så har de fremlagt dokumentation de sidste 6 år for at søgeord i title ikke korrelerer med gode placeringer – overhovedet.

Ahrefs fandt faktisk en lille korrelation i deres studie fra 2016 (samme år som SearchMetrics). Udover at dataen virkede biased, så kommenterede deres egen analytiker følgende:

“But will using an exact match keyword in the title tag of your page make it rank better? Probably not!”

Slutteligt så fandt mit korrelationsstudie fra slut 2017 ingen beviser for at søgeord i title skulle være en ranking factor. Data var så tilfældig, at hvis ikke man var forudindtaget omkring søgeord i title, så var det tydeligt at det ikke er afgørende.

Den beregnede korrelation for eksakt brug af søgeordet i title var 0,003. Hvis man sagde, at ordene godt måtte være adskilt så var den 0,007, hvilket enhver statistiker vil tolke som absolut ingenting.

Det er forfærdeligt insignifikant hele vejen rundt.

Så lad mig opsummere de 5 gode grunde til at søgeord i titel er ligegyldigt:

1) SearchMetrics studier indikerer at det er ligegyldigt.
2) Brian Deans data indikerer at det er ligegyldigt.
3) SEMRushs data indikerer at det er ligegyldigt.
4) Ahrefs analytiker skriver at det er ligegyldigt.
5) Min danske data indikerer at det ligegyldigt.

Hver for sig er dette gode og relativt fornuftige indikatorer. Når man slår dem alle sammen, så understøttet det en samlet forståelse af at søgeord i title nok ikke er et særlig vigtigt SEO initiativ.

Selv hvis det er en ranking factor, så fortæller mængden af statistisk støj og den minimale effekt der kan måles én ting klart – det er i bedste fald et meget lidt vigtigt initiativ.

Til trods for det så mener 99% af alle SEO specialister jeg møder at det er rigtig vigtigt.

Dertil er det almindeligt at SEO folk kræver at jeg skal forsvare min holdning, hvilket jeg glædeligt gør. Det virker bare mærkeligt, at det i 2018 stadig er kontroversielt at mene at søgeord i titel langt fra er vigtigt.

Bevisbyrden burde ligge på dem som mener det er vigtigt.

Perspektiv og den pragmatiske vinkel

Søgeord i titel er en lille ting i den store SEO verden.

Hvor længe tager det at producere en god 2.000 ord artikel? Utrolig mange timers fokuseret arbejde. Sammenlign det med ene minut det tager at skrive søgeordet ind i dit title tag.

Marketing

Derudover skal én ting skal gøres meget klart. Det er med al sandsynlighed utrolig vigtigt at dit title tag og din meta beskrivelse er relevant. Så hvis du vil være på den sikre side, så bliv endelig ved med at inkludere dit søgeord.

Min prioritet er at skrive klik værdige title tags. Jeg vil nemlig glædeligt sætte min penge på at god CTR har en langt større effekt på placeringerne i Google end inklusion af søgeordet.

Det er naturligvis værd at bemærke, at disse to ting ikke er gensidig eksklusive. Kritikerne og perfektionisterne kan snildt forsøge at tage hensyn til begge dele.

For at opsummere min holdning i en effektiv sætning; Det giver muligvis slet ikke bedre placeringer at inkludere sit søgeord i title tagget, og hvis det har en effekt er den med al sandsynlighed relativ lille.

P.S. Jeg er meget bevidst om, at jeg ikke ved alting. Så hvis du ligger inde med spændende evidens, som ikke er offentlige, eller som jeg har misset omkring søgeord i titel, så skriv endelig til mig LinkedIn. Jeg er altid åben overfor at ændre mine holdning hvis der bliver fremlagt ny dokumentation.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

FORFATTEREN

Christian Højbo Møller

Christian er i dag Digital Konsulent i NoA Connect, hvor han rådgiver store danske virksomheder inden for stategi, data, teknologi og marketing... læs mere

Connect på LinkedIn eller send en besked.

Lignende artikler

Search forudsigelser for 2020

7 Google Search Forudsigelser Du Skal Forvente i 2020

"The future influences the present just as much as the past" - Friedrich Nietzsche
backlinks SEO

3 Afgørende facts om backlinks som 95% af alle SEO specialister overser

Ganske få der arbejder med SEO har, som jeg oplever det, forstået disse grundlæggende facts om links. Nogle få har internaliseret det, men glemmer dem (forståeligt) ofte i branche-støjen.

Identificer din North Star KPI og få mere succes og growth i dine teams

KPI’er og målsætninger er altafgørende for at forventningsafstemme, motivere dine teams og måle på effekten af jeres væksttiltag.

Har du spørgsmål?